Alternativní strava
29.10.2015 22:22:30 | Autor Ivana Hlubinková Kožmínová
Alternativní výživa I. část
Jedná se o v současné době velmi oblíbený a diskutovatelný životní styl, znamenající odlišnost od způsobu stravování doporučovaného odborníky. Je dán životní filozofií – nezabíjet, být in, ekologickým přístupem, náboženstvím, nebo protestem proti všemu konvenčnímu.
Obvykle si pod ní lidi představují přírodní výživu, s vyloučením chemických nebo jinak upravovaných složek potravy. Některé informace z alternativní stravy mohou obohatit a zlepšit naše stravování, ale některé by měly být pro nás varováním. Za nevhodnou, rizikovou až nezdravou, zejména ve svých extrémních formách, se považuje pro období dětství, dospívání a v těhotenství.
V České republice se věnuje alternativním směrům ve výživě zatím menší pozornost oproti světu a nejsou zatím ani k disposici přesnější údaje o výskytu jednotlivých alternativních směrů. Odhadem se k alternativním směrům v České republice hlásí
2-3% populace.
Přestože tyto výživové systémy nemají vždy dostatečný vědecký podklad, ba naopak, některá tvrzení odborníků alternativního stravování jsou v rozporu s odbornými poznatky, nelze je paušálně odmítnout. Každý dospělý člověk má právo rozhodnout o svém způsobu stravování. Z mnoha studií z posledních let vyplývá, že alternativní strava má i řadu předností, především v pozitivním ovlivnění některých rizikových faktorů kardiovaskulárních chorob a některých nádorových onemocnění. Vede k přemýšlení o přijímané potravě a možných důsledcích špatného stravování.
Její extrémní formy jsou však spojeny se závažnými riziky deficitního příjmu určitých živin s následným negativním dopadem na výživový a zdravotní stav, zejména rizikových skupin obyvatelstva, kam lze zařadit v první řadě děti, těhotné ženy a lidi oslabené některou nemocí. Při volbě alternativních výživových směrů je vhodné dodržovat určité zásady zdravého rozumu a nepodléhat tvrzením o zaručeném a rychlém dosažení sledovaného cíle, byť jsou šířeny známými a populárními osobnostmi nejrůznějších profesí.
Do alternativních forem stravování řadíme
. Vegetariánství ( semivegetariánství, lakto – ovo vegetariánství, pulo –vegetariánství,
pisko – vegetariánství , veganství, vitariánství a frutariánství )
- Makrobiotická strava
- Bezlepková dieta
- Dieta podle krevních skupin
- Dělená strava
- Paleo dieta
- Středomořská strava