ALTERNATIVNÍ STRAVA 2.část
15.11.2015 14:49:48 | Autor Ivana Hlubinková Kožmínová
VEGETARIÁNSTVÍ – V současné době se k vegetariánství v ČR hlásí 1 -2 % populace, což představuje 100 000 – 200 000 lidí. Podle rozsahu omezení příjmu živočišných bílkovin se rozlišuje: Semivegetarián : konzumace ryb a drůbež , Lakto –ovo – vegetarián : konzumace mléka, mléčných výrobků, vajec , Lakto– vegetarián : mléko a mléčné výrobky, Pulo– vegetarián : drůbež, Pisko– vegetarián : ryby a mořské živočichy, Vegan– nesmí žádné živočišné produkty, Vitarián– důraz na živý a přirozený charakter stravy (syrová strava), Fruitarián – pouze plody: ovoce, plodová zelenina, ořechy, med, olivový olej.
ZDRAVOTNÍ DŮSLEDKY VEGETARIÁNSTVÍ . Zdravotní výhody: nízký obsahu saturovaných tuků a cholesterolu,nízký obsah živočišných bílkovin, vysoký obsah polysacharidů a vlákniny, vysoký obsah některých minerálů ( hořčíku, draslíku ), vysoký obsah některých vitaminů, kyseliny listové a antioxidantů. C,E. Vysoký obsah karotenoidů a fytochemikálií (bioaktivní látky). Zdravotní rizika z nižšího příjmu než je DDD (vegani): bílkovin, vitamínu B12, D a někdy i B2, vápníku, zinku, železa, jódu, omega-3 mastných kyselin. Tato možná rizika by vegetarián měl při přípravě stravy zvažovat.
VEGANSTVÍ. Nekonzumuje se vůbec maso, masné výrobky, mléko a mléčné výrobky ani vejce. Část veganů odmítá i med či oblečení z vlny, přírodní kůže nebo hedvábí. Veganská strava je složená z ovoce, zeleniny, luštěnin a cereálií. To může vést k nedostatečnému příjmu řady nutričních faktorů, zejména železa, vápníku, zinku, vitaminu B6, B12 a D. Je ohrožen i příjem dostatečného množství hodnotných bílkovin a jódu. Veganství může vážně ohrozit vývoj dítěte a zdraví těhotné ženy. Na druhé straně je vyšší příjem vitaminu C, kyseliny listové, hořčíku, mědi, manganu a vlákniny. Informovaný dospělý vegan si však může zajistit příjem esenciálních látek v potřebném množství vhodnou kombinací potravin.
FRUTARIÁNSTVÍ. Nevýhody a rizika: pro zajištění dostatečného energetického příjmu je nutné konzumovat více než 1 kg ovoce a více než 200-300g ořechů a semen denně. Studie prokázaly, že ženy fruitariánky nemenstruují . Příjem ovoce - cenová náročnost některých druhů, použití chemických postřiků, možnost kontaminace těžkými kovy, malý obsah některých vitaminů a minerálních látek (B12, D, B2, vápníku), malý obsah esenciálních aminokyselin, riziko hniloby a plísní – ořechy - riziko alergie, dráždění žlučníku a žaludku, riziko plesnivění, žluknutí tuků, často velmi nízká kvalita, vysoká cena, nevhodné pro děti.
VITARIÁNSTVÍ (syrová strava) Prvním známým propagátorem byl řecký lékař Hippokrates. Tento styl znamená jíst vše syrové - tzn. ovoce, zeleninu, obilniny (pšenice, příp. šrot, pohanka, žito, oves, proso, kukuřice, neloupaná rýže), některé luštěniny, brambory, olejnatá semena, ořechy, různé bylinky, příp. nepasterované mléko a tvaroh. Problematické potraviny jsou vajíčka, mléko a mléčné výrobky, maso, ryby, hmyz (v syrovém stavu). Většina vitariánů je zcela odmítá z etických a jiných důvodů, někteří připouští konzumaci nepasterizovaného mléka, v omezeném množství i syrového masa. Pozitiva: dostatek zeleniny, vlákniny, konzumace ryb může zajistit dodávku vitaminu B12, D, esenciálních mastných kyselin a alespoň částečně lehce stravitelné bílkoviny. Nedůsledné dodržování základních pravidel může být slučitelné s dostatečnou výživou a lze jej využít také např. jako krátkou očistnou kůru. Rizika: nesprávně sestavená strava může vést k nedostatkům vitaminu B12, D, železa, vápníku (nutno dbát na dostatečný příjem nemléčných zdrojů – např. tofu, košťálová zelenina, sezam, sardinky). Zvláště u malých dětí může příliš vysoký příjem vlákniny způsobit nedostatečné vstřebávání některých živin.